Lavanta Fidesi

Lavanta fidesi fiyatı

Lavanta Fidesi


Lavanta çiçeklerini çoğunlukla sevdiklerimize hediye etmek için kullansak da aslında
lavanta fidesi birçok farklı alanda da çokça kullanımı bulunmaktadır. Yemek pişirmeden başlayıp kozmetik ürünlerinde kullanılmasına kadar birçok farklı alanda görebiliriz. Bunun yanında yara ve yanıkların iyileştirilmesi için kullanılan en önemli yağlardan biri olarak kabul edilir. Lavanta yağı ayrıca sakinleştirici ve uyku kalitesini artırmak için de kullanılmaktadır.
Lavanta kısa boylu, bodur bir bitkidir. Griden yeşile çalan gümüş rengi yaprakları bulunur. Çoğunlukla Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir. Mevsime ve çiçeğin türüne bağlı olarak 4 ila 8 hafta arasında çiçek açabilmektedirler. Çiçekleri genellikle mavi ve mor tonlarındadır. Bu çiçekler yoğun miktarda aroma içermekte olduğundan arılar için güzel bir kaynaktır. Ayrıca lavanta az bakım ve ilgi gerektiren bir bitkidir.
Lavanta yetiştiriciliğine tohumdan da başlanılabileceği gibi direkt fide ekilerek başlamak çok daha tercih edilmektedir çünkü tohumun yeşerebilmesi için gerekli koşulların sağlanması ve tohumların çimlenmesi zordur. Bu sebeple fide halinde satın alınıp yetiştirilmeye başlanması çok daha kolaydır.

Lavanta fidesi nasıl ekilir?

Lavanta fidelerini ekmek için en iyi zaman ilkbaharın ilk aylarıdır. Fideyi ekerken etrafında bol miktarda toprak olmalıdır. Ayrıca, geniş bir alana ekilmeli ve aralarında yeterli miktarda boşluğa sahip olmalıdır. Böylece yeterli hava dolaşımını sağlayarak yaprak hastalıkları azaltılabilir. 2 metre aralık çoğu çeşit için yeterli olacaktır.
Lavanta bitkisi güneşe çokça ihtiyaç duyar. Kurak şartlarda da yaşayabilmesine rağmen toprağı nemli olan yerlerde en iyi şekilde çiçek açarlar. Lavantalar, özellikle kışın iyi drene edilmiş bir toprağa ihtiyaç duyarlar. Bunun yanında taşlı ve kumlu topraklarda daha iyi yetişmektedirler. Nötr bir pH değerine sahip toprağın tercih edilmesi daha iyi olacaktır. Eğer toprak biraz asidikse kireç eklenmelidir. Bir toprak testi size ne kadar eklemeniz gerektiğini söyleyecektir.

lavanta fidesi
lavanta fidesi

Yağsız topraklarda en iyi performansı gösterdikleri için toprak fazla işlenmemelidir. Yılda bir kez yan gübreleme yeterli olacaktır ancak aşırı organik toprağı da sevmezler. Bunun için yaz aylarında sıvı yosun veya balık emülsiyonu ile birkaç kez gübreleme yapılabilir. Lavanta bitkisi hayvanlar tarafından rahatsız edilmezler ancak çok ıslak veya çok nemli bir iklim lavanta köklerinde mantar çürüklerinin oluşmasına sebep olabilir. Buna dikkat edilmelidir.
Bitkiler bahar aylarında yeni büyümeler olduğunda biraz budamaya ihtiyaç duyacaktır. Bu budama sadece geçen yıldan kalan odunsu büyümeleri alacak şekilde olmalıdır. Ayrıca ölü ve oldukça eski parçalar da kesilmelidir. Bunun dışında çiçek açtıktan hemen sonra şekil vermek için hafifçe kesilebilir, budanabilir.
Lavanta fidelerinin uygun, olgun boyuta ve maksimum verime ulaşması 3 yılı bulmaktadır. Lavanta çiçekleri açmaya başladıkları gibi sabah saatlerinde en yüksek yağ içeriğine ve kokuya sahip oldukları zaman hasat edilmelidir. Hasat işlemi şu şekilde olmalıdır. Uzun yapraklar kesilip geniş bir yerde güneşte kurumaya bırakılmalıdır. Hava yağmurlu ise lavanta hasatları sıcak ve kuru bir yere serilmeli ya da demet şekli verilip baş aşağı asılmalıdır.
Özetle, çok nemli ya da soğuk olmayan bir iklimde lavanta bitkisi kolayca yetiştirilebilmektedir. Bu bitki direkt güneş ışığına çokça ihtiyaç duyarken çok asidik olmayan iyi drene edilmiş topraklarda verimli bir şekilde yetişebilmektedir. Yaz aylarında birkaç kez gübrelemeye ihtiyaç duymakta ve bahar aylarında ise hafifçe budama yapılması tercih edilmektedir. Fideler ekildikten 3 yıl sonra maksimum verime ulaşmaktadır. Hasat zamanı ise yaz aylarının sonudur ve en yüksek yağ içeriğine sahip olduğu sabah saatlerinde gerçekleştirilmelidir. Uzun sapları genişçe bir alana yayılmalı ve güneşte kurutulmalıdır.

Yazımızın burada sonuna geldik diğer ürün ve yazılarımız için anasayfamızı ziyaret edebilir yada google üzerinden yeni aramalar gerçekleştirebilirsiniz.

Lavanta fidesi hangi ayda dikilir?

Ekilecek lavanta fidesi yaşına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. 1 yaşında ki lavanta fideleri Kasım ve Aralık ayları arasında ekilmesi önerilir. Bahçenize ekeceğiniz lavanta fideleri Nisan veya Mayıs aylarında ekilir. Genç bitkilerin soğuk ve ıslak topraklarda çürümeye karşı savunmasız olduğu kış aylarında lavanta asla ekilmemelidir .

Lavanta fidesi kaç TL?

Lavanta fidesi fiyatı türüne ve çeşidine bağlı olarak değişmektedir.
Toptan lavanta fidesi : 1,5 Tl ile 3 Tl arasında fiyatlandırılmaktadır.

Lavanta fidesi ne kadar zamanda büyür?

Lavanta yavaş büyür ve ekim boyutuna ulaşması 
bir ila üç ay sürebilir . 
Lavanta tohumları ve fideleri için en büyük tehdit mantardır. 
Toprak karışımını nemli tutun, ancak hastalık salgınlarını azaltmaya yardımcı olmak için iyi hava sirkülasyonu sağlayın.

1 dekara kaç lavanta fidesi dikilir?

1 Dekara ortalama 2 bin adet fide dikilmesi önerilmektedir.Dikim aralığı olarak 30×140 cm ideal ölçü kabul edilmektedir. 1 yaşında ki lavanta fideleri Kasım ve Aralık ayları arasında ekilmesi önerilir

Lavanta cok su ister mi?

Lavanta kuraklığa dayanıklıdır, bu da 
diğer bahçe bitkileri gibi olgun bitkilerin her zaman sulanması gerekmediği anlamına gelir. Çok fazla su onları kök çürümesine ve mantar hastalığına karşı duyarlı hale getirebilir. 
Genç, yeni ekilen lavanta, yerleşene kadar (sulama veya yeterli yağışla) düzenli sulamaya ihtiyaç duyar.

En kaliteli lavanta hangisi?

Gerçek Lavanta veya Ortak Lavanta olarak da adlandırılan Lavandula angustifolia , yüksek kaliteli lavanta yağı için uzun süredir yetiştirilmektedir.
Bu türün çeşitleri :
Sevtopolis lavanta fidesi
Drujba lavanta fidesi
Yubileina lavanta fidesi
Hemus lavanta fidesi
Hebar lavanta fidesi
Raya lavanta fidesi
Karlovo