Basem Lavanta, lavanta fidesi yetiştirmek isteyenlere kapılarını açmış; sertifikalı ve orijinal fide ve çelikler satan bir firmadır. Günümüzde alternatif tarıma yönelim artmaktadır ve lavanta yetiştiriciliği bu yönelimde en dikkat çeken alanlardan biridir. Biz de Basem Lavanta olarak sizi güvenilir bir şekilde hayal ettiğiniz lavanta bahçelerine ulaştırmayı hedefliyor, bir yandan da sizi bu lavanta fidesi yetiştirmek hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Yazımızın devamında lavanta fidesi nasıl, hangi koşullarda ve ne zaman yetişir konularında bilgi sahibi olacaksınız.
Lavanta fidesi yetiştirmek birçok çiftçi tarafından önem kazanmaktadır çünkü lavanta fidesinden farklı şekillerde kazanç elde edilebilir. Lavanta yağı, lavanta suyu üretmek ya da direkt mamul olarak satmak bu seçeneklerden bazılarıdır. Bu ürünler günümüzden tıptan, kozmetiğe ve yemeğe kadar çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir.
Zamanlama Olarak:
Tohumlar sonbaharda toplanıp 4-10 ° C (40-50 ° F) muhafaza edilen alt ısıya sahip bir tohum tepsisinin yüzeyine ekilebilirse, lavanta en eşit şekilde çimlenir. Fideler daha sonra serin bir serada veya iyi havalandırmalı soğuk bir çerçevede kışlandırılmalıdır. Fideler daha sonra gerektiğinde saklanabilir.
Başka bir yöntem, şubat ayında tohumları sterilize edilmiş tohum başlangıç karışımı ile birkaç tencereye birkaç tohum ekerek şubat ayında içeride başlatmaktır. Karışımı nemlendirin, tohumları yüzeye bastırın, kapları plastik torbalara yerleştirin ve 2-7 gün boyunca dondurucunuza koyun. Tek başlarına oda sıcaklığına gelmelerine izin verin ve sonra yukarıda belirtildiği gibi alt ısıyı kullanın.
Başlangıç Olarak:
Sıcak toprakta 14-21 gün içinde çimlenirken, tohumu zar zor örtün. Toprağın yüzeyini çok nemli hale getireceğinden plastik bir kapak veya kaplama kullanmayın. Sulama gerekirse, aşağıdan su. Lavanta fidesi çimlenme 3-4 hafta sonra düşükse, sıcaklığı 2 hafta boyunca 5-10 ° C’ye (40-50 ° F) düşürün, sonra tekrar yükseltin. Küçük fideleri saklayın ve ilkbaharda bahçeye koymak için korumalı bir serada veya pencere kenarında büyütün.
Büyütürken:
Lavanta fidesi tam güneşi ve iyi drene edilmiş verimli toprakları tercih eder. Yeni büyüme başladığında bitkileri ilkbaharda sert bir şekilde kesin – ama asla gövdelerin odunsu kısmına budamayın. Bu, ilk yapraklar ve çiçeklenme için bile büyümenin acele etmesini sağlayacaktır. Sonbaharın başlarında tekrar kesin, ama tekrar – asla eski odunsu yapıya dönüşmez.
Beslerken:
Bitkilerinizi besleyin çünkü onlar da sizi besleyecek. Bitkiler büyüdükçe topraktaki besinleri kullanırlar, bu nedenle besinlerin yenilenmesi bitkilerinizin tam potansiyeline ulaşmasını sağlar. İyi sulanmış, iyi beslenmiş bir bahçe, böcek zararlılarını ve hastalıklarını uzak tutmak için daha iyi bir şansa sahip olacaktır. Lavantalarınız düzenli olarak büyürken, onlara gübrelerle beslemekten kaçınmayın.
Budama Yaparken:
Budama iyi görünümlü lavanta bakımı için anahtardır. Lavantayı “odunsu” hale gelmesini önlemek için kırpmanın en iyi zamanı çiçeklenmeden sonradır. Harcanan çiçekleri çıkarın ve yaprakları yaklaşık üçte bir oranında kesin. Yaz sonunda tekrar yıkarlar ve çiçek açarlarsa, ikinci floş çiçeklenmeyi bitirdikten sonra bitkileri geri kesin ve kullanılmış çiçek kafalarını çıkarın. Çiçeklenmenin ikinci bir yıkaması varsa, çiçekleri kıştan sonra ve donların geçmesine kadar çalı üzerinde bırakın, erken ilkbaharda geri kesin.
Hasat Yaparken:
Çiçekleri açtıkları gibi toplayın. Açık tepsilerde veya küçük demetlerde asarak kurutun. Taze kullanmak için her zaman yaprakları seçin veya lavanta yapraklarını kurutuyorsanız, çiçeklenme başlamadan önce toplayın.
Eğer siz de tıbbi ve aromatik bitkilere, özellikle de lavanta bitkisine ilgi duyuyorsanız ve lavanta fidesinin nasıl yetiştirildiği ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz BASEM Lavanta yetiştiriciliği bir telefon kadar uzağınızda! Mis kokulu günler dileriz, sevgiyle kalın.
Yazımızın burada sonuna geldik diğer ürün ve yazılarımız için anasayfamızı ziyaret edebilir yada google üzerinden yeni aramalar gerçekleştirebilirsiniz.