Raya Angustifolia türünün bir alt cinsidir. Her dalında 6+1 olmak üzere 7 tane çiçek grubu bulundurur. En alttaki çiçek grubu seyrek iken üstte yer alan gruplar bolca çiçek içermektedir. Hemus gibi koyu mor çiçeklere sahiptir. Bir dalda diğer türlere oranla çok daha fazla çiçek grubu bulundurduğundan bu türün dalları daha fazla yanlara yatar. Biraz dağınık bir görüntüye sahiptir. Hemusa göre daha geç olgunlaşır. Bulunduğu ortama adaptasyonu Hemus gibi diğer türlere oranla daha kolaydır. İklim ve hava durumuna da bağlı olarak genellikle temmuz ayının ilk haftalarında hasada uygun bir hale gelir. Hemus ve Hebar türlerinden sonra yağ kalitesi en yüksek türdür. Bunun yanında, her dalda 7 çiçek grubu bulundurduğundan çiçek ve yağ verimi açısından üst sıralarda yer almaktadır. Bir dönüm başına 10-14 kg yağ vermektedir. Eğer yağ kalitesinin yüksek olmasını istiyorsanız bu tür iyi bir tercih olacaktır.
- Lavanta fidelerinin araziye dikimi mayıs ve kasım olmak üzere yılda iki kez yapılabilir ancak mayıs ayında yapılan dikimlerde elde edilen verim kasım ayında ekilenlere oranla daha düşüktür. Bu durumu göz önünde bulundurmak gerekir.
- Tarla ekime hazırlandıktan sonra, lavanta fideleri ekilirken tarlada 140 cm’lik arklar açılır ve her fidan arasında 35-40 cm boşluk olacak şekilde fideler ekilir.
- Bir dönüm araziye yani 1000 m2’lik alana yaklaşık olarak 2000 adet lavanta fidanı ekilmektedir.